Het is lastig om accurate informatie te vinden over de best verkochte print on demand of volledig te personaliseren producten. Echter, als specialist op dit vlak én met meer dan 5.700 gebruikers, is het voor ons mogelijk om langzaam maar zeker voorlopige conclusies te trekken uit onze eigen data. In deze post delen we enkele interessante data met jullie.

Populaire Producttgroepen

Er zijn honderden verschillende toepassingen en branches voor print on demand en gepersonaliseerde producten. Retail staat hierbij in de spotlight, reeds bestaande websites en shops al traffic en omzet genereren. Maar ook de promotionele sector, fotogeschenken en de “kaartjes” markt tonen veel potentiële groei.

Wanneer we naar de data kijken dat valt er direct iets op. De print on demand markt is namelijk vele male groten dan de markt voor gepersonaliseerde producten. Dit kan samen hangen met het feit dat grote marktplaatsen als eBay en Amazon hun platform nog niet hebben geopend voor externe invoegtoepassingen als het gaat om productconfigurators. Voor print on demand producten zijn dit soort configurators ook niet echt nodig, de klant bestelt immers een fixed design zonder zijn eigen twist eraan toe te voegen door middel van bijvoorbeeld text.

  • Print on demand heeft de grootste sales potentie, al is de prijs gemiddeld lager
  • Fotoproducten groeien steeds verder, mede omdat de kwaliteit van producten steeds beter wordt
  • Verkoop van producten met text-personalisatie blijven gelijk
  • Met de steeds beter wordende configuratietechnologie stijgt de vraag naar compleet te personaliseren producten steeds meer

Top 15

Opvallend is dat de alom bekende mok aan tractie verliest. Hoesjes nemen toe en er komen steeds meer nieuwe en innovatie producten bij zoals kinderspeelgoed, home & deco items als kussens en tapijten.

Op basis van onze data van de laatste 12 maanden zijn dit de top 15 best verkochte gepersonaliseerde producten, verdeeld in hun categorieën. De data laat het volume aan sales zien, niet de waarde aan sales. Vandaar dat we de aanbevolen verkoopsprijs als filter hebben toegevoegd.

De gemiddelde aanbevolen verkoopsprijs varieert sterkt. Zo is er een groot verschil tussen een gepersonaliseerd kaartje en een gepersonaliseerde ring. Over het algemeen ligt de prijs bij pakweg €20 tot €25 euro per product.

De clue is natuurlijk hoeveel bezoekers er per shop zijn en belangrijker dan dat de conversie naar daadwerkelijke sales. We kunnen echter aantonen dat wanneer je met een live preview (bv. een van onze apps) werkt dat je met de volgende conversie mag rekenen:

  • Retail met groot assortiment: 1-2%
  • Merchandising: 2-3%
  • Marktplaatsen: 0,5-1%
  • Shops met focus op enkel POD & Gepersonaliseerde producten: 10%+